Geschiedenis

Geschiedenis Kraaijenbergse Plassen

De Kraaijenbergse Plassen zijn sinds 1968 ontstaan door winning van zand, grind en klei. In 2010 zijn deze zandwinningsactiviteiten gestaakt. Het gebied strekt zich van de Cuijkse haven tot Gassel, van de Maas tot aan Beers. De plassen bevinden zich zowel in de gemeente Cuijk als in de gemeente Grave.

De plassen die door de zandwinning ontstaan zijn, zijn van 1 t/m 9 genummerd. Een aantal van deze plassen zijn bij uitstek geschikt voor recreatie, Plas 5 maakt deel uit van een natuurgebied, een plas is ingericht als vijver en er is een gebied dat dient als rustgebied voor waterdieren.

 

Natuurgebied Plas 5

Doordat Plas 5 ingericht is als natuurgebied, beheerd door stichting Het Brabants Landschap, broeden er vele dieren, zoals de meerkoet, bergeend, oeverzwaluw, grasmus en bosrietzanger. In de aangelegde meidoornheggen kunnen dassen hun burcht bouwen. Door dit natuurgebied heen zijn wandelingen uitgezet en fietspaden aangelegd. Dat maakt dit deel van de Kraaijenbergse Plassen een ideale plaats om te wandelen, fietsen of vogels te kijken.

Meer lezen?

http://www.cuijk.nl/over-gemeente-cuijk/kraaijenbergse-plassen_3887/

http://www.landvancuijk.nl/waterrecreatie/43/kraaijenbergse-plassen/

http://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/natuurgebieden/noordoost-brabant/kraaijenbergse-plassen/

 

 

.